Introductie
Eerste dag Nyenrode. Wat was ik nerveus en excited!

Ik heb alleen maar met jongemannen gepraat die niet op deze locatie studeerde, maar in Rotterdam of in Zwolle. Die zie ik ook niet meer terug. Helaas, zat wel een gebakje tussen. Moet ik nu helemaal naar 010?

Les Ethiek
We zaten in de grote college zalen en we kregen les over ethiek. We moesten onszelf een cijfer geven over hoe ethisch wij handelden op het werk. Mevrouw, we doen aan antedateren, we voeren kosten op en we doen nog meer creatief accounting. Dit wilde ze vast niet horen, dus ik hield mijn mond maar.

Er werd gegooid met een ‘dobbelsteen’, een kubus met een microfoon in het midden die je dan kon gooien en zacht landde. Nou, er werd gesmeten met dat ding het leek wel trefbal als in groep 4. Flesjes water vielen zonder dop om, mensen kregen het tegen hun hoofd aan, ik zag blonde haren vliegen, whiplashes in het rond. Toen de kubus naar mij werd gegooid, weerde ik het af met mijn voorarm en de buurman schrok, want daardoor kaatste die terug.

Afsluitend kregen we een lunch, die erg goed was. Ik had croissantjes met zalm genomen. En de mini chocolade broodjes zijn so cute.

College vakken
De vakken die wij het eerste halfjaar kregen:

  • Introduction to Academic Research, wat gegeven werd door een Belgische man.
  • Corporate Law, door een kandidaat notaris die in Amsterdam werkt.
  • Finance Advanced, door een man die een zwakke rug heeft en niet beleggingen of aandelen deed.
  • OSCM, door een over enthousiaste man in pak.

Het eerste vak is meer een onderzoeksvak. De leraar was een belg en heeft een monotone stem. Ik heb zelfs een studente in slaap zien vallen in de collegebanken toen hij het weer over zijn klavier had. Bij dit tentamen heb je, je boeken nodig echter die was ik in alle haast vergeten mee te nemen..toch gehaald.

Eerste college was Corporate Law, nou aan recht denk ik strak, corporate formeel en alles wat zakelijk is. Ik groette de leraar hij keek zachtjes omhoog zijn ogen werden groter en groette mij terug. Ik dacht alleen maar, gaat hij zo door naar een festival? De leraar had een groene vest en een afgezakte lichte spijkerbroek aan, met daaronder witte lompe nikes sneakers. Als wij over deze leraar praten, dan doen wij hem na met een waterflesje in zijn nek leggend en dan zo je vraag beantwoorden. En met open mond je aan kijken als je de vraag stelt. Hij legde de stof wel goed uit met praktijkvoorbeelden, dat was erg leerzaam en interessant. Dit vak heeft mij wel laten struikelen, maar in de herkansing haalde ik een 7. Ik rilde ook een paar keer van mijn stoel af de eerste keer, het was immens koud in de sportzaal…

FAD, je moet echt finance van het HBO gevolgd te hebben om zijn tempo te volgen. Daarnaast kwam deze man uit een gezin van 12 kinderen en zijn broers hadden een hoge hypotheek. Dit vertelde hij bijna elke les. De laatste les ging bijna niet door, omdat hij bijna door zijn rug is gegaan. Te veel constante lasten, misschien? Heb dit tentamen zonder grafische rekenmachine gemaakt, ik houd wel van een beetje uitdaging. En gehaald.

OSCM, dit was echt mijn favoriete leraar. Alleen door zijn enthousiasme en een pak aan hebben gaat niet altijd samen. Ik ging daarna ook maar op de 2e rij zitten. Deze man vertelt vol passie over zijn beroep en zijn ervaringen. Het is zo inspirerend. Het voorbeeld van ZARA en IKEA wordt vaak aangehaald. Het tentamen was een open boek tentamen, dus dat was gunstig. Ik heb het proeftentamen van de vorige keer meegenomen, dus deze was binnen.